- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Rută turistică „verde” în Delta Dunării, în memoria lui Ivan Patzaichin
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Asociaţia Ivan Patzaichin Mila 23 a lansat weekendul trecut prima rută turistică dedicată exclusiv ambarcațiunilor lente, cum sunt bărcile cu vâsle, în cadrul unei inițiative care promovează turismul sustenabil în Delta Dunării. Traseul, denumit sugestiv „Delta lui Ivan”, pornește de la Memorialul Ivan Patzaichin de pe faleza din Tulcea și se încheie la Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23, satul natal al legendarului campion.
Proiectul vine în sprijinul celor care doresc să exploreze Delta Dunării într-un mod ecologic și a primit deja aprobarea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) pentru primul punct de înnoptare. În plus, se așteaptă ca alte șapte locuri de campare să fie amenajate cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste spații vor fi dedicate turiștilor care călătoresc cu ambarcațiuni lente sau biciclete, contribuind astfel la dezvoltarea unui turism care protejează patrimoniul natural al Deltei.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, aflat în județul Tulcea pentru a evalua proiectul, a subliniat importanța creării unor rute turistice special dedicate pentru caiace și biciclete. „Turiștii care vizitează rezervația au nevoie de trasee sigure, care să nu interfereze cu bărcile cu motor. Astfel, putem promova un turism lent, ce pune accent pe protejarea biodiversității și a ecosistemelor fragile ale Deltei”, a declarat ministrul, însoțit de guvernatorul ARBDD, Bogdan Bulete, și de Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin Mila 23.
Fechet a salutat inițiativa de „slow tourism” ca un exemplu de bună practică, adăugând că turismul comercial actual în Delta Dunării poate deveni nesustenabil pe termen lung, dacă nu sunt implementate soluții prietenoase cu mediul.
Camparea în Delta Dunării este strict reglementată pentru a proteja această zonă unică, locuită de specii rare și valoroase. Noile puncte de înnoptare vor respecta toate reglementările ecologice și vor fi echipate cu facilități minime pentru a reduce impactul asupra mediului. Turiștii vor fi încurajați să respecte bunele practici ale ecoturismului, să reducă deșeurile și să protejeze liniștea naturală a Deltei.
Prin această inițiativă, Asociația Ivan Patzaichin Mila 23 își propune să aducă un omagiu campionului Ivan Patzaichin, un simbol al valorilor de respect față de natură și tradiție. „Delta lui Ivan” promite să devină un nou reper turistic în România, atrăgând atât iubitorii de natură, cât și pe cei dornici să descopere frumusețea Deltei Dunării într-un mod responsabil.